Улагање у младе је најбоља инвестиција

Министрица породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић данас је у Бањалуци уручила 45 спортских стипендија за 30 перспективних спортиста, 10 спортиста са инвалидитетом и пет потенцијалних олимпијских кандидата.Тешановићева је рекла да је од 2011. године до данас подијељено 500 хиљада марака у стипендијама, те да су стипендије добила 244 такмичара.

Према њеним ријечима, за перспективне спортисте и спортисте са инвалидитетом стипендија износи 130 марака мјесечно, а за олимпијце 200 марака.

„Весели ме чињеница да су то управо они спортисти који проносе славу Српске, који се такмиче на балканским и европским првенствима и освајају медаље“, рекла је Тешановићева новинарима, подсјетивши да је тенисерка Катарина Јокић на турниру „Ролан Гарос“ била као једини спортиста у историји Републике Српске, односно БиХ.

Тешановићева је истакла да стипендије имају смисао и јачају вјеру и наду младим спортистима да се може доћи до врха.

„Зато ми је драго што наши стипендисти управо на тај начин показују резултате и ја сам сретна што можемо од њих очекивати сутра и олимпијске медаље, а то су они већ потврдили, јер су учествовали на олимпијади“, рекла је Тешановићева, напоменувши да је џудиста Немања Мајдов на олимпијади младих освојио златну медаљу.

Она је рекла да је инвестиција у младе људе најбоља инвестиција, истичући да друштво мора схватити да мора више улагати младе.

Кајакаш на дивљим и мирним водама Дарко Савић из Бањалуке рекао је новинарима да је велика ствар када држава на било који начин стане иза спортисте.

Савић, који је изборио норму за прве Европске олимпијске игре које се одржавају сљедеће године у Бакуу у Азербејџану, рекао је да ће током зиме марљиво тренирати и припремати се за олимпијске игре и настојати да оствари што бољи резултат.

Татјана Ђекановић из Теслића, која тренира стрељаштво шест година и која је репрезентативац БиХ, рекла је да сваком спортисти пуно значи подршка.

Она је навела да је стрељаштво у свијету све популарнији спорт и један од најмасовнијих олипијских спортова. „У Теслићу се гради стрељана и надам се да ће ускоро бити завршена. Стрељаштво је јако скуп спорт“, каже Ђекановићева.

(Срна)