Таминџија: У РС неће бити поскупљења струје

ТРЕБИЊЕ – Цијена електричне енергије у Републици Српској, која је најнижа у региону, у наредних годину дана неће се повећавати, потврдио је Илија Таминџија, директор Дирекције за развој у “Електропривреди Републике Српске”.

“С обзиром на свеукупну сложену економску ситуацију и платежну моћ наших грађана, донесена је одлука да нема повећања цијена струје, иако је од стране зависних предузећа било оправданих захтјева за поскупљењима, јер су повећане и цијене ископа угља термоелектрана, док су хидроелектране своје захтјеве базирале на новим инвестицијама”, објашњава Таминџија.

И поред чињенице да Република Српска има најнижу цијену електричне енергије у региону, и у привреди и у домаћинствима, Таминџија додаје да је став “Електропривреде РС” јасан, да цијене неће бити повећане до даљег, осим редовног преласка са љетне на зимску тарифу, која почиње 1. октобра.

Он каже да Република Српска, када је у питању привреда, у односу на “Електропривреду Србије”, има за четири одсто нижу цијену струје, од “Електропривреде Херцег Босне” је чак 84 одсто јефтинија, а у односу на “Електропривреду БиХ” 75 одсто. У том сегменту, струја која се продаје у РС у односу на “Електропривреду Црне Горе” јефтинија је за 64 одсто, док је у односу на “Електропривреду Хрватске” наша цијена струје за привреду нижа за 113 одсто.

Када су у питању домаћинства, територија коју покрива “Електропривреда Херцег Босне” има за 23 одсто скупљу струју од Републике Српске, 15 одсто је већа цијена код потрошача “Електропривреде БиХ”, 10 одсто код србијанских потрошача, 40 одсто код потрошача “Електропривреде Црне Горе”, а 64 одсто више плаћају потрошачи у Хрватској.

Таминџија прецизира да струје у Републици Српској у овој години неће недостајати, те да, према годишњем плану, РС има вишка струје на нивоу од око 30 одсто од произведеног.

Он додаје да се план производње остварује на нивоу од око 97 одсто, што је, с обзиром на ремонте постројења и извјесни поремећај у раду на хидроцентралама усљед недавних поплава, на задовољавајућем нивоу.

“Због одређених одступања, тренутно се ради ребаланс електро-енергетског биланса за ову годину, према којем ће, од планираних 5.668,78 гигават-часова електричне енергије у овој години, по ребалансу бити смањено за 0,8 одсто, односно 5.624, 61 гигават-час”, додаје Таминџија, прецизиравши да је одступање највише условио непланирани дужи ремонт од мјесец дана у Угљевику, који се није могао предвидјети.

Из разлога ремонта Угљевика, термоелектране у овом моменту имају око 10 одсто нижу производњу од плана, док је у Хидроелектранама производња већа за седам до осам процената од планиране.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, сматра да се ради о доброј одлуци уз оцјену да и не постоји разлог за подизање цијене струје.

“Платежна моћ становништва је мала, а трошак струје учествује са око 20 одсто у животним трошковима грађана”, казао је Петровић уз оцјену да струја не би смјела да поскупи док се не повећа платежна моћ становништва.

Према његовим ријечима, струја је један од ресурса којег има вишка, па је и логично да грађани кроз његову ниску цијену донекле амортизују лошу платежну моћ.

(Моја Херцеговина)