Путин подржава Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће са премијерком Жељком Цвијановић на предстојећем састанку са предсједником Русије Владимиром Путином завршити разговоре о руској финансијској подршци Српској.

Додик је рекао да ће Путина информисати и о ситуацији у БиХ и да жели да ојача опредјељење Русије за изградњу крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску.

„Информисаћемо се и о гледањима званичне Москве на ситуацију у вези са Украјином, јер је то важно и за нашу ситуацију. Разумијем да Русија жели мир у Украјини, што је и нама приоритет, јер не желимо ескалацију сукоба и подјелу свијета на Русију и Запад“, изјавио је Додик за „Нес-радио“.

Предсједник је навео да Република Српска Русију доживљава као пријатељску земљу, јер је у БиХ увијек покушавала да заштити међународно право и у Савјету за провођење мира одбијала доношење одлука које нису у складу са Дејтонским споразумом.

„Нама је било важно да Русија у Савјету безбједности УН прихвати сваки наш извјештај као контру лажима и подметањима високих представника. Морам да подсјетим да Савјет безбједности већ низ година није донио ниједну резолуцију против Републике Српске“, нагласио је Додик.

Говорећи о изградњи крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску, Додик је напоменуо да тај пројекат није против Федерације БиХ, али се у политичком Сарајеву настоји зауставити из „чистог ината“.

„У Сарајеву више ништа неће проћи док се не ријеши проблем ‘Јужног тока'“, поручио је предсједник Републике Српске.

Говорећи о раду представништава Републике Српске у иностранству, Додик је навео да је њихово оснивање потпуно оправдано, те да су сва била активна у промовисању Српске и веома педантно информисала о развоју политичке и економске ситуације у резидентним земљама.

„У сваком случају, без њих Република Српска не би била потпуна и мораћемо да наставимо да ширимо њихову мрежу“, поручио је Додик и истакао као најактивнија представништава у Србији, Израелу и Москви.(Срна)