Представљен хеликоптер за медицински транспорт

Хеликоптерски сервис Републике Српске данас је на хелиодрому Универзитетске болнице – Клинички центар Бањалука представио хеликоптер за медицински транспорт, за чију је набавку из Владе Српске и кабинета предсједника Републике обезбијеђено 550.000 КМ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је пројекат набавке хеликоптера за медицински транспорт реализован на иницијативу Хеликоптерског сервиса Републике Српске, да је веома важан за Српску и да представља дио укупне попуне здравственог система Републике.

„Савремено опремљен хеликоптер служи за брзе евакуације и пружиће сву неопходну помоћ људима којима она буде потребна“, истакао је Додик и изразио захвалност људима из Хеликоптерског сервиса РС и Министарства здравља Србије за реализацију овог пројекта.

Подсјетио да су власти Српске у здравство улагале знатна средства, прије свега у стандард радника и раније у повећање плата.

„Власти РС немају намјеру да смањују плате у здравственом сектору, Без обзира на разне спекулације, здравствени систем се одржава и све је функционално“, истакао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је недавно потписан важан пројекат реконструкције Универзитетске болнице – Клиничког центра Бањалука, који ће за три године доживјети потпуну реконструкцију и модернизацију, чија је укупна вриједност 84 милиона евра.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић рекао је да је, стављањем у функцију овог хеликоптера, обезбијеђена сигурност пацијената код којих се проводе интервентне процедуре у Универзитетској болници – Клиничком центру Бањалука.

Он је подсјетио да је недавно потписан уговор о реконструкцији Универзитетске болнице – Клиничког центра, који обухвата изградњу Кардио-хирургије и пратећих установа у Бањалуци.

Богданић је рекао да ће протокол о сарадњи министарстава здравља Србије и Републике Српске омогућити наставак досадашње успјешне сарадње два министарства у пружању услуга, размјени искустава, специјализације љекара у Србији.

Он је истакао да је дио тог протокола и слијетање хеликоптера за медицински транспорт у Србији.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да ће овај хеликоптер имати велики значај за све људе који дођу у ситуацију да им је потребна помоћ.

„Сви сте чули за онај златни сат који је веома битан, а то су они моменти када се одлучује да ли ће неко преживјети, да ли ће остати инвалид. Са овим хеликоптером многи животи биће спасени и биће спријечено да људи постану инвалиди“, појаснио је Лончар.

Одговарајући на питања новинара, Лончар је рекао да ће дуговања између Српске и Србије у области здравства бити ријешена.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да се на овом пројекту ради у посљедње три године, истичући да чињеница да је ово први специјално опремљени хеликоптер за ове намјене у региону довољно говори о озбиљности пројекта.

Промоцији су присуствовали и министар финансија БиХ Никола Шпирић и министар унутрашњи послова Републике Српске Радислав Јовичић.

Хеликоптер „Белл 206 Б3 ЈетРангер“ намјенски је модификован за медицински превоз и најмасовнији је ове намјене у свијету.

(РТРС)