Отворен Јервејски културни центар у Бањалуци

Уз присуство највиших званичника Републике Српске и представника јеврејског народа широм свијета, у Бањалуци је синоћ отворен Јеврејски културни центар.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Јеврејски културни центар порука свима, без обзира на нацију, да Српска жели да шири дух толеранције мира, љубави и сарадње.
Он је оцијенио да је данашња позиција државе Израел и Републике Српске у сличном окружењу, са заједничким изазовима и пријетњама, те истакао да је Српска уз Израел и јеврејски народ, који се бори за своју сигурност, да очува мир, идентитет и своју државу.

Предсједник Јеврејског културног центра Ари Ливне поручио је да ће Јеврејски културни центар бити један од културних центара Српске али и да држава Израел и јеврејски народ никада неће опростити, нити заборавити нацистима оно што су урадили у Другом свјетском рату.

отварању Јеврејског културног центра присуствовали су и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, министри у Влади Српске, посланици Парламента Српске, предсједник републичког Уставног суда Џерард Селман, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Јеврејске заједнице, градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас, његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, владика бихаћко-петровачки Атанасије, владика зворничко-тузлански Хризостом, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и многобројни културни и јавни радници града и Српске.

Ливне: Јеврејски културни центар донијеће Српској велики углед

“Живимо у тешком времену када фашизам поново диже главу и не знамо шта ће бити, али овдје ми, уз помоћ овог центра, имамо бар ту могућност да ширимо остваривања циљева хуманизма и социјалне правде”, рекао је Ливне на конференцији за новинаре уприличеној поводом отварања Јеврејског центра.

Ливне, који је и шеф Представништва Републике Српске у Израелу, рекао је да ће се у Јеврејском културном центру одвијати многе врсте културних догађаја.

Он је навео да тај центар упућује и на његов /Ливнеов/ живот, на нешто што ће овјековјечити и сјећање на његову мајку која је страдала у логору Аушвиц.

Подсјетивши на холокауст којег су Јевреји доживјели током Другог свјетског рата, Ливне је истакао да ће Јеврејски културни центар имати и улогу да укаже да су Јевреји и даље живи и, уједно, да кроз такву трагедију једног народа улије наду свим младим људима да се све и свака тешкоћа може преживјети.

Додик: Српски и јеврејски народ вежу изузетне пријатељске везе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је након сусрета одржаних током јучерашњег дана са представницима неколико јеврејских организација из иностранства да српски и јеврејски народ вежу изузетне пријатељске везе стваране кроз историју.

Предсједник Српске изразио је задовољство због отварања Јеврејског културног центра у Бањалуци као и наду да ће и кроз овај Центар везе између српског и јеврејског народа бити ојачане, саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

Извор: СРНА, РТРС