Основана општина Станари

 09.09.2014 15:31 | РТРС

Бањалука – Посланици НСРС усвојили су на данашњој посебној сједници једногласно Закон о оснивању општине Станари, којим се уређује оснивање, подручје, надлежности, органи, њихов избор и финансирање ове општине, а на приједлог предсједника РС, Милорада Додика.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, истакао је данас да постоји консензус грађана, институција и политичких партија у Српској за формирање општине Станари.

„Република Српска и на овај начин показује институционалну снагу, што је веома важно“, рекао је Додик, образлажући Приједлог закона о оснивању општине Станари. Нагласио је да је веома важно што је и Скупштина града Добоја дала подршку за оснивање општине Станари, преноси РТРС.

Предсједник Српске оцијенио је да је битно што се у Станарима гради термоелектрана, као и ауто-пут Добој – Бањалука.

„Тиме ће бити омогућено да ова општина буде једна од перспективнијих у Републици Српској“, каже Додик.

Осим Станара, у састав нове општине ући ће још 12 мањих села у близини тог сада насеља у саставу Добоја.

Треба подсјетити да је Општина Станари престала с радом 31. јануара 1960. године. Иницијативе за поновно враћање тог статуса у међувремену су покретане неколико пута.

У студији оправданости оснивања општине Станари се наводи да снажан привредни потенцијал за ово подручје представља почетак изградње термоелектране Станари, снаге 300 мегавата и 2.000 мегаватсата годишње производње.

Термоелектрана ће бити, како се наводи, водећи произвођач електричне енергије у Републици Српској и покренут ће експлоатацију и прераду нуспроизвода и других сировина.

У документу се оцјењује и да подручје од 13 насељених мјеста с око 11.000 становника и „750 запослених, представља солидан фискални потенцијал за остваривање натпросјечних прихода будуће општине“.

Посланици НС РС усвојили су и допуне Закона о територијалној организацији РС. Овим је окончана посебна сједница НСРС.

(Глас Српске)