Невесињски погони произвели 1.500 тона прехрамбеног асортимана

Требиње – Невесињски погон „Swisslionа“ је за свега четири мјесеца постојања повећао производњу хране и пића за 50 одсто, што је ову донедавно урушену фабрику довело у врх производних колектива РС, а производњу сваког мјесеца учинило рекордном.

  Директор невесињске Пословне јединице „Swisslionа“ Радоје Николић каже да се од 970 тона различитог прехрамбеног асортимана, који је у мају први пут изашао са њихових линија, та количина повећала на више од 1.500 тона, што сматра великим успјехом.

„Производећи различите врсте сокова, алкохола, мармелада, кечапа и мајонеза на четири производне линије, зависно од потраживања, повећавали смо и производњу, коју бисмо на постојећим и евентуално новим тракама могли још више повећати, уколико то тржиште буде захтијевало“, појашњава Николић.

Он додаје да ће се, управо у складу са захтјевима тржишта, али и у складу с расположивим сировинама овога краја, на линији жестоких алкохолних пића ускоро почети производити и кајсијевача, балтик вотка, ракија лозовача и препеченица.

Занимљиво је да, осим на домаће тржиште и у земље бивше Југославије, невесињски производи стижу и до тржишта у Румунији, па чак извозе и за Канаду.

„Осим тренутно запослених 65 радника, који су прошли специјалну обуку за рад у прехрамбеној индустрији, заједно са Дистрибутивним центром, који је такође у склопу наше фабрике, до Нове године планирамо и проширења капацитета и запослења нових радника, а ускоро ћемо формирати и сопствену лабораторију, за коју већ сада едукујемо кадрове“, додаје директор Николић.

Раденко Драшковић, директор инвестиција „Swisslionа“, каже да је у новосаграђеној хали, која се у кругу некадашњих невесињских погона „Индустрије алата Требиње“ простире на површини од око 7.000 квадрата, планирано и постављање нових линија и проширење асортимана производа.

„Ми смо досад у докуп земљишта, адаптацију простора и изградњу нових дијелова фабрике, као и у набавку најсавременије свјетске технологије, уложили око седам милиона евра, али се планирају и нова улагања“, тврди Драшковић.

(Глас Српске)