Кустурица: Додик је гаранција опстанка Републике Српске

Прослављени српски режисер Емир Кустурица критиковао је опозицију у Републици Српској, јер „на власт жели да дође клечањем на рижи“ у страним амбасадама у БиХ.

„Председник Српске Милорад Додик жели да реши сиротињу структурно, системски, а ови то раде кроз бедан покушај девалвације свега што је урађено и што је најгоре – они су институционално опасни зато што би могли да доведу до краха једног система“, рекао је Кустурица.

Он је у емисији „Ћирилица“ београдске Телевизије „Хепи“ оценио да борба за власт „путем таквих пречица неће моћи да прође“, као ни „будимпештанска концепција рушења“, јер – Додик није Милошевић.

„Нити је Додик Милошевић, нити је Тадић Ђинђић, нити је Босић Коштуница, а да не говорим Иванић Динкић. Не постоји додирна тачка ни у чему, пошто Додик, пре свега, нема ратну опцију“, рекао је Кустурица.

Он је оценио да је Додик, пре свега, „један економски булдожер“.

„Додик је гаранција опстанка једне снажне структуре која домаћински и паметно управља једном територијом која је задата“, рекао је Кустурица.

„Није Додик смислио Дејтонски споразум“

Он је подсетио да није Додик „смислио Дејтонски споразум, него велике силе, које су дале задатак свима да раде оно што раде“.

„Онда је нагрижен Дејтонски споразум, из вероватно једног разлога, а тај разлог је да БиХ уђе у НАТО, и да тако натера и Србију да уђе у НАТО пакт“, истакао је Кустурица.
Наводећи да Додик томе опонира, Кустурица је рекао да је то политичар који може у сваком тренутку да „одигра ону карту која обезбјеђује опстанак управо Републике Српске“.

Кустурица је рекао да је тема „будимпештанске концепције рушења“ управо непрестано гурање народа у идеју да је народ сиромашан и подсетио да су и у некадашој Југославији, која је стварала четири милијарде долара вишка, биле плате које су биле „једва растегљиве“ до краја месеца.