КИНЕЗИ ЖЕЛЕ ДА ГРАДЕ ХЕ ДАБАР

Угледна кинеска компанија „China International Water & Electric Corporation(CWE) изразила је спремност да, заједно с Владом РС и „Електропривредом РС“ (ЕРС), учествује у реализацији пројекта изградње хидроелектране Дабар.
Поред учешћа у изградњи, ова компанија је изразила и спремност да се заједно с партнерима из РС ангажује на обезбјеђењу финансијских средстава за овај пројекат код кинеске државне Еџим банке, која је овој компанији већ дала начелну сагласност да води преговоре. Из тог разлога ће у понеђељак, 7. децембра, у Бањалуци бити потписан и меморандум о сарадњи и разумијевању између представника Владе РС и ове кинеске компаније, која би тиме ушла у одређени вид сарадње на пројекту.
Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је након састанка с представницима ове компаније, који је одржан у петак у Бањалуци, да су дефинисали основне предуслове за потписивање меморандума с врло респектабилном компанијом која је један од лидера у свијету у области изградње хидроенергетских објеката. Они су, како је рекао, спремни да се упусте у овај пројекат, гђе би заједно с Владом РС и ЕРС радили на реализацији пројекта изградње ХЕ Дабар.
„Влада РС је одлучна да настави започете активности изградње објеката у систему ‘Горњи хоризонти’, у овом случају ХЕ Дабар, која је планирана с капацитетом од 159,15 мегавата и чија укупна вриједност би требало да буде око 180 милиона евра“, рекао је Ђокић.
Додао је да су до сада спроведене значајне припремне активности, урађена је пројектна документација, студије, те одрађен значајан дио радова у припремној фази. Тако је на подручју гђе ће се градити електромашинска постројења изграђена комплетна инфраструктура, приступни пут, обезбијеђена је вода за потребе извођача и становништва, те реконструисана електромрежа.
„Спроведене су и активности на припреми за добијање грађевинске дозволе, а у фази је прибављање еколошке дозволе и у тој фази је застој, зато што је ФБиХ оспорила еколошку дозволу и због тога тренутно пројекат мирује и води се судски поступак“, рекао је Ђокић и изразио наду да ће се ово питање ријешити већ у првим мјесецима наредне године.
Чен Лианг, представник компаније „China International Water & Electric Corporation(CWE), за ову регију, рекао је да им шанса за учешће на овом пројекту причињава велико задовољство.
„Поштујемо Владу РС и ЕРС и у потпуности ћемо ђеловати с њиховим захтјевима и већ припремљеном документацијом у овом пројекту“, рекао је Лианг. Истакао је да је након потписивања меморандума њихов план да анализирају постојеће студије, те да њихов тим експерата дође на терен гђе ће се градити ХЕ Дабар, како би процијенио ситуацију, те како би након прикупљених информација могли дати најбољу техничку понуду. Њихова визија је, како је рекао, да сарађују са домаћом радном снагом и извођачима радова, али и домаћим добављачима.
„Циљ нам је да РС дамо најбољу техничку и финансијску понуду, коју можемо дати и да као резултат свега тога на крају донесемо профит РС“, рекао је Лианг. Како је навео, ово је почетак њиховог ангажовања у РС, што је први корак према још пројеката у РС.
Иначе, ЦЊЕ је кћерка фирма познате кинеске групације „Три клисуре“, која је највећа групација на свијету која је ангажована у области чисте енергије. У Европи су већ реализовали неколико пројеката, и то у Македонији и Грчкој, док су већински акционари „Португалске електропривреде“. Ова компанија је власник пет, од 12 највећих хидроелектрана у свијету.
Извор независних.