ХЕ „ДАБАР“ замајац развоја читаве Херцеговине

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић уручила је данас директору Електропривреде РС Бранислави Милекић грађевинске дозволе за изградњу ХЕ „Дабар“ инсталисане снаге 160 мегавата и доводног тунела који ће се радити у оквиру овог пројекта. Тиме су се стекли услови за расписивање тендера за избор извођача радова на великом пројекту вриједности 122 милиона КМ. Како је најављено, изградња тунела  требало би започне до краја године.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић нагласила је да ће се градити хидроенергетски објекат који ће имати  вешеструки значај за општине Невесиње, Билећа и Берковиће. Према њеној оцјени ХЕ „Дабар“ као највећи енергетски потенцијал у систему „Горњи хоризонти“ биће замајац привредног развоја читаве Херцеговине.

– Имовинско правни односи су скоро у потпуности ријешени, располажемо људством, струком и техником, тако да можемо успјешно реализовати све планиране пројекте – истакла је Голић.

Директор Електропривреде РС Бранислава Милекић захвалила се Влади РС што је реализацију овог значајног пројекта повјерила Електропривреди. Она је подсјетила да су у току припремни инфраструктурни радови на асфлатирању 18 километара  приступних путева, изградњи 11 километара водовода и постављања 33 километра далековода Берковићи – Невесиње.

– Основна намјена ове инфраструктуре је снабдијевање наших енергетских објеката и градилишта, али ће бити од користи и становништву и привреди – нагласила је Милекић

Представници општина Невесиње и Билећа очекује да ће реализацијом пројекта ХЕ „Дабар“ бити отворена нова радна мјеста и повећани приходи  ових локалних заједница. Поред енергетских и пољопривредних ефеката, наглашавају и значај изградње  путне  и водоводне инфраструктуре.

Народни посланик Илија Таминџија каже да је поносан што је за вријеме његовог мандата покренут пројекат који је Невесиње чекало  50 година.

        Значај пројекта је огроман и његовом реализацијом ће неразвијене херцеговачке општине прећу у развијене – оцијенио је Таминџија.

Начелник општине Момчило Шиљеговић  наглашава да су  најважнији инфраструктурни пројекти у Невесињу  везани за почетак изградње „Горњих хоризоната“. Он очекује да ће се у планиране радове укључити што више локалне оперативе.

Предсједник Мјесне заједнице Зови До Миливоје Пашајлић истиче да је овај крај у посљедње двије године добио више него за читав период од Другог свјетског рата.

Директор „Херц градње“ Драган Алексић каже да је задовољан односом инвеститора према извођачима. – Наша фирма је ангажована на изградњи приступних путева и све обавезе према нама су испуњене – наглашава Алексић.

(Радио Невесиње)