ГРАДСКЕ ДЕПОНИЈЕ ОГЛЕДАЛО НЕВЕСИЊСКОГ СДС-А

Једном приликом Достојевски је рекао; “све ове депоније су бомбе које експлодирају онда када се најмање надамо”.

IMG_20160402_170332_283
Цртани филм је вид филмске умјетности и за разлику од игране умјетности у цртаном филму су ликови и позадина нацртани. На почетку ове истине само ћемо се осврнути и поменути да нам је жао што Волт Дизни није рођен педесет година касније. И данас би жив могао за позадину својих дјела користити све једну улицу и кварт Невесиња јер му је за успјешан цртаћ неопходна како прелијепа и идеална тако и природа са гомилом смећа и хаоса. Све то би на једном мјесту имао, а Невесиње би се било како било чисто или прљаво ипак прославило.

IMG_20160402_170443_988
Невесиње је међу првим општинама Републике Српске која је организовала тим и приступила изради локалног еколошког акционог плана, који би сутра требао да ствари нормалне услове за будуће генерације, чисту и здраву животну средину и сигурнију будућност наше дјеце. Надали смо се да ће као и у свакој нормалној средини бар бити дјелимично ако не у потпуности реализован. Надали смо се да тај њихов труд неће остати само велико залагање у очима донатора и странаца који су видјели енергију и вољу, озбиљност и радост приликом израде поменутог плана, већ да ће Невесињци осјетити план кроз кораке борбе за очување и заштиту наше околине. Корачали јесу али корака ипак није било. Надали смо се да ће многобројне депоније бити отклоњене, да ће паркови бити очишћени, да ће језеро бити спашено од претварања у једну велику бару, да ће људи имати адекватна мјеста за одлагање отпада и да ће радити на јачању свијести грађана о еколошкој важности за будућност. На жалост локални еколошки акциони план је као и многе друге ствари формално усвојен па тако никада након усвајања није ни кориштен. И данас сигурно ни они који су га писали не знају шта у њему пише. Остаће тако у архиви прекривен прашином која ће некада показати колика је била брига локалног СДС-а за будућност генерација које долазе. Сигурно је било лијепо бити дио тога оптимистичног, хуманог, брижног и моралног тима. Сигурно је било и поносно радити план заштите наше животне средине, а још поносније учествовати у еколошким акцијама које би да се ствари одвијају нормално требало да произилазе из оваквих и сличних усвојених планова. Како су брига за лични интерес, борба за мандат и похлепа доминирали у свим годинама владавине СДС-а јасно нам је зашто данас у окружењу имамо више смећа него стабала, а очајно је рећи дрвореда, зеленила, хладовине и паркова када су од паркова направили мјеста за снимање хорор филмова, дрвореде посјекли а зелене површине уништили.

IMG_20160402_170620_716
Морамо ли отићи из Невесиња да видимо колико смо прљави? Морамо ли живјети живот без свијести? Морамо ли шутјети и гледати преко депонија и погажених људских принципа само су нека од питања која немају одговоре. Имају ли ти људи душе и да ли су спремни пусти своју дјецу и унучад на излет у околину језера, шетњу невесињским парковима и риболов на Заломци. Наравно да не. Својој дјеци су давно пожељели срећан пут из Невесиња а нама бацају маглу да не видимо њихове праве истинске намјере.
Чувајући овако животну средину јасно се види да је катастрофа еколошког стања Невесиња плод духовног пада и кризе морала моралиста који су двадесет година кроз Српску демократску странку развијали еколошку свијест Невесињцима. Зашто кроз Српску демократску странку? Зато што су двадесет година на свим руководећим мјестима били њихови кадрови и зато што нису слушали сугестије и приједлоге других. Зато што су самоувјерено ишли живјети сваки дан као да је последњи. То нас је довело до пропасти. Хајде сада реално колико је проблем загађености наше животне средине велики? Или опет да га ставимо по страни па да се неко други сњим позабави. НЕ. Сада или никада свијест се мора пробудити и на овом пољу нешто конкретно урадити.

IMG_20160402_170430_616
Дозволили су да се уз општинску зграду, кино, станицу, школу, спортску дворану, пошту, парковску клупу, паркинг и горњу и доњу улицу и уличицу, и овамо и онамо налазе урбана одлагалишта која представљају модерну умјетничку инсталацију животних навика у Невесињу. Невесињци сигурно за то нису криви. Дужни јесу да отпад одлажу на адекватна мјеста али шта да раде када им то локална власт није омогућила. Шта да раде када дугогодишња владавина СДС-а није пробудила самосвијест у себи и сијест у нама. Зашто нису а могли су? Како нису а гледали су гомиле смећа свуда около. Вјероватно су гледали зажмирених очију, на нашу велику жалост.
Да човјек види да су нешто покушали рекао би па добро, бар се труде. Тада би можа мислили да је чишћење депонија Сизифов посао. Али да Сизиф мора бити у овом случају изостављен говори чињеница да нису покушали грађанима Невесиња омогућити адекватне контејнере и мјеста за исте. Сигурно ће рећи нема се пара, Комунално предузеће тешко функционише. Све је то тачно али ко је за то крив? Ми грађани или ви руководиоци СДС-а који сте годинама примали енормно високе плате занемарујући стање у Комусу па и оталим областима општинског друштвеног дјеловања. Није тешка ситуација само у стању комуналног предузећа него је тешка ситуација у људима без идеја, креативности и пожртвованости. Све се може када се хоће а ви сте нам показали да не желите.
Једно вас молимо да се више никада не бринете за ствари које вас не занимају, можда ће тада те исте ствари почети саме да се рјешавају.
zelena-pluca