Држава ће помоћи свим који запошљавају раднике

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић посјетио је данас погон Фабрике обуће „Бема“ у Мркоњић Граду, који запошљава 350 радника, поводом свечаности обиљежавања 10 година рада ове фабрике.

Радојичић је рекао да треба посветити пажњу сваком од производних субјеката у Републици Српској, јер данас нема много оних који запошљавају раднике.

„Оваквим привредним субјектима, када говорим о производним, треба посветити пажњу и држава треба да им на одређен начин помогне у функционисању“, рекао је Радојичић.

Он је додао да су републичке власти протеклих година имале низ различитих линија којима се настојало помоћи производним субјектима, поготово онима у индустрији текстила, коже и обуће.

„У првим годинама кризе биле су за овај сектор одређене субвенције по једном раднику, након тога биле су линије за подстицај извоза и за инвестицију. Ове године је то враћање неопорезивог дијела дохотка по договору са привредном комором и послодавцима. Речено је да не идемо на посебне подстицаје већ да сви привредни субјекти на овакав начин, увођењем неопорезивог дохотка, добију додатна средства која могу да уложе у обртна средства, у запошљавање и да на тај начин омогућимо помоћ, прије свега производном сектору“, каже Радојичић.

Он је истакао да је ово сектор који је важан са аспекта запошљавања и има шансу за ново запошљавање.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је ова фабрика у Мркоњић Граду, која постоји осам година, израсла у већи привредни субјекат на подручју општине.

„Драго нам је што успјешно послују. Општина им је кроз своје програме за привредни развој и подстицај помагала и помаже око подстицаја за нове раднике. И даље ћемо бити са њима на путу повећања броја радника“, поручила је Аничићева.

Технички директор „Беме“ Маринко Умићевић рекао је да ова фабрика у Мркоњић Граду планира да запосли још 150 радника.

„Влада Републике Српске је учинила много за нашу фабрику посредством разних подстицаја и донација. ‘Бема’ има план да у Мркоњићу запосли још 150 радника и да уведемо другу смјену“, додао је Умићевић.

Он је истакао да погон „Беме“ у Мркоњић Граду сада има 350 квалитетних и добрих радника.

„Радимо ципеле за извоз за познате фирме, а поента је да почнемо правити своју ципелу“, рекао је Умићевић.

Радници кажу да су задовољни јер је плата редовна и плаћени су им доприноси.

„Није ми тешко да радим овај посао, све се исплаћује редовно и ја сам задовољна“, рекла је једна од радница Ранка Лекић.

Свечаности у Мркоњић Граду присуствовао је и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Свечаност поводом 10 година рада Фабрике обуће „Бема“ недавно је одржана у Бањалуци.
(Срна)