„ЧЕЗ“ изгубио спор

ГАЦКО: Арбитражни трибунал одбио је скоро у цјелости одштетни захтјев „ЧЕЗ-а“ и обавезао ту компанију из Прага да туженима „Електропривреди Републике Српске“ и Руднику и Термоелектрани „Гацко“ исплати 310.000 евра на име трошкова арбитражног поступка, речено је Срни у Управи ЕРС-а.Арбитражни трибунал донио је коначну арбитражну одлуку у арбитражном поступку који је вођен у Бечу, а захтјев „ЧЕЗ-а“ одбијен је у проценту од 96 одсто.

У Управи ЕРС-а потврђено је да је Арбитражни трибунал обавезао ЕРС да спроведе договорену „пут опцију“, чиме ће тај мјешовити холдинг преузети удио ЧЕЗ-а у привредном друштву „Нове електране Републике Српске“ /НЕРС/, Гацко, по цијени његовог директног улагања од 2.039.522 евра, те да је обавезао ЕРС да надокнади „ЧЕЗ-у“ трошак од 1.913.449 евра на име одређених курсних разлика.
„Арбитражна одлука Трибунала је коначна и обавезујућа за све стране – учеснице арбитражног поступка“, наводи се у саопштењу Управе ЕРС-а и додаје да арбитражну одлуку сматрају за изузетан успјех ЕРС-а и `Гацка`, имајући у виду почетну позицију и очекивања „ЧЕЗ-а“.
У ЕРС-у су подсјетили да је „ЧЕЗ“ у арбитражном поступку захтијевао закључење Уговора о преносу удјела /“пут опција“/ у НЕРС-у по купопродајној цијени од 2.039.522 евра.
„Цијена удјела је заснована на `ЧЕЗ-овим` директним улагањима у НЕРС из којих је финансирана израда Студије изводљивости и свих истражних радова потребних за Студију“, наводи се у саопштењу.
У ЕРС-у истичу да према Споразуму о имплемантацији „пут опција“ подразумијева продају „ЧЕЗ-овог“ удјела у капиталу НЕРС /од 51 одсто/ ЕРС-у, као другом оснивачу, те истичу да то није било никада спорно за ЕРС, али да је `ЧЕЗ` од почетка арбитраже условљавао продају свог удјела у НЕРС-у плаћањем још додатних 56.349.000 евра на име накнаде штете и изгубљене добити, на шта нису пристали ЕРС и „Гацко“, јер је тај захтјев био неоснован што се и утврдило Арбитражном одлуком.
„Куповином `ЧЕЗ-овог` удјела у НЕРС-у, ЕРС ће постати 100 одсто власник на свим Студијама и техничком документацијом која је резултат обимног истраживања и анализа урађених у оквиру тог пилот пројекта тако да ће се несметано наставити са реализацијом пројекта“, кажу у ЕРС-у.
У овом предузећу наводе да је Арбитражни трибунал готово у цијелости, односно са 96,6 одсто одбио ЧЕЗ-ов одштетни захтјев од 58.388.522 евра и због тога обавезао „ЧЕЗ“ да исплати ЕРС-у и `Гацку` 310.000 евра на име накнаде трошкова арбитражног поступка, управо као посљедицу великог неуспјеха „ЧЕЗ-а“ са својим арбитражним захтјевом.
„То значи да је овом у арбитражном поступку `ЧЕЗ а.с.` Праг успио са свега 3,4 одсто од свог захтјева, а тужени ЕРС и РиТЕ `Гацко` са 96,6 одсто“, истичу у ЕРС-у.

(СРНА)