Аустријски „Стандард“ – У РС побјеђује Додик, у ФБиХ Комшић

БЕЧ – У Републици Српској најизгледнији побједник избора ће бити Милорад Додик и његов СНСД, а у ФБиХ Жељко Комшић и његова Демократска фронта, оцјењује аустријски „Стандард“ на основу анализе коју је урадила Аустријска новинска агенција (АПА).

Све објективне процјене, пише „Стандард“, говоре да ни у једном сегменту неће бити великих изненађења.

„Оцјене о поразу Милорада Додика за предсједника РС од стране противкандидата опозиције Огњена Тадића досад су се показале само као обичне спекулације“, наводи се у чланку. Наиме, како је истакнуто, очекује се да ће након избора у РС најјача партија и даље остати Додиков СНСД.

Бројке

„Према спроведеним анализама, СНСД може рачунати на отприлике 34 одсто гласова, што је за неких четири одсто мање у односу на опште изборе из 2010. Најјача опозициона партија, СДС, с Тадићем као предсједничким кандидатом, би требало да освоји око 21 одсто гласова, што је за два одсто више него 2010. године“, оцијенио је лист.

Далеко иза њих су, како наводе у чланку, остале партије – ПДП са око четири процента, СРС са три и ДНС са око два процента.

Као највећег фаворита у ФБиХ лист види Жељка Комшића, који мјесецима води у свим релевантним истраживањима.

„Предсједник странке, Жељко Комшић, био је један од вођа СДП-а, а протеклих осам година је провео као представник хрватског народа у државном предсједништву. С обзиром на то да је ДФ нова политичка снага, још је рано оцјењивати њен рад“, навели су у тексту.

Како су истакли, ДФ може рачунати на око 18 одсто гласова у ФБиХ, док је иза ње СДА са 15 процената. Истакли су да ће СДП, који је прије четири године био побједник у ФБиХ, имати више од 11 процената, а СББ нешто мање – око девет одсто.

Лист истиче да сва истраживања јавног мњења у БиХ показују један забрињавајући тренд, да је све више грађана све незадовољније ситуацијом у земљи.

„Око двије трећине грађана БиХ незадовољне су економским и политичким стањем у БиХ. Удружење грађана ‘Зашто да не’ је након једног истраживања које су спровели закључило да су партије на власти у БиХ испуниле само три одсто предизборних обећања из изборне кампање 2010. године“, истакли су у чланку.

(РТРС)